Monday, September 28, 2009

Air di Presint 11, Selepas Raya

Assalamualaikum Sahabat semua,

Tidak terlambat saya mengucapkan selamat hari raya, maaf zahir dan batin kepada semua.  Kita semua mungkin masih dalam mood raya, saya sendiri baru je balik dari bercuti kat kampung selama seminggu.  Balik je dari kampung sampai rumah biasalah dah tinggal seminggukan. Siram pokok, mop lantai dan sebagainya.  Cerita pasal siram pokok ni ada satu perkara yang betul2 mengejutkan saya mengenai kualiti air di Putrajaya, terutama di Presint 11.  Seminggu tak buka air paip segala kotoran dah berkumpul kat paip rumah kita. Ini contoh gambar air sinki rumah saya.
Seminggu saja air dah jadi coklat kuning macam nie (lihat air yang keluar dari kepala paip tu).  Bayangkan air sebegini yang kita minum hari-hari, guna untuk masak, basuh sayur dan lain-lain lagi.  Dan air macam ni yang kita kasi anak-anak kita minum.  (Betullah kata orang tua-tua, orang sekarang nie umur pendek sebab makan macam-macam, minum air kotor.) Iyalah, makanan ringan semuanya banyak perisa tambahan, bekalan air pulak tak bersih.  Bayangkan segala kotoran air ini ditapis dengan Penapis Bio Aura dengan teknologi Nano.  Segala kotoran yang tidak sepatutnya masuk ke dalam badan kita akan ditapis sehingga 99.9999% untuk menjamin kualiti air hidup yang kita perlukan.

Selepas sebulan lebih menggunakan Penapis Air Bio Aura di rumah saya di Presint 11,  ini adalah kotoran yang terlekat pada penapis seramik Bio Aura saya. Lihat bekas penapis lutsinar tu, dan cuba bandingkan kotorannya dengan gambar ketika ia mula-mula saya pasang.

Penapis A (Selepas 1 bulan)Di keluarkan bagi mencuci kotoran pada penapis seramikLihatlah kotoran yang melekat pada penapis dan tangan saya, berlumpur, karat, berlendir dan berminyak.

 
Proses mencuci selesai

Adakah kita masih sanggup terus meneguk air yang penuh dengan kotoran seperti yang saya tunjukkan dalam gambar di atas.  Beri minum air yang jelas tercemar kepada anak, isteri atau ibu bapa kita semata-mata untuk berjimat sejumlah kecil wang (tetapi membelanjakan wang tersebut pada jalan yang tidak mendatangkan faedah kepada kewangan dan kesihatan kita).

Kalau saudara rasa sejumlah RM100 atau RM200 sebulan selama beberapa bulan itu mahal untuk mendapatkan bekalan air berkualiti untuk terapi kesihatan dan keperluan seharian keluarga saudara. Cubalah dahulu untuk sakit dan mendapatkan rawatan yang menelan belanja ratusan malah ribuan ringgit sehingga akhir hayat saudara yang mana lebih membebankan.  Renung-renungkanlah.

No comments:

Post a Comment